door- en doorslecht


door- en doorslecht 1.0

in alle opzichten slecht; buitengewoon slecht; zeer slecht

Algemene voorbeelden


Iemand waar geen hond om geeft, waar niemand naar omkijkt. Een door- en doorslecht persoon, uitschot van het laagste soort.

http://forum.politics.be/showthread.php?p=6765985,

Heel slim van de Duitsers het hele kamp af te branden om zoveel mogelijk sporen te wissen. Echt, wat waren die lui toch door- en doorslecht. Terwijl ik Duitsers tegenwoordig heel aardige, leuke en beleefde mensen vind en er graag naartoe ga.

http://forum.fok.nl/topic/1373282/5/25,

In mijn onderzoek ga ik in op de vraag of Heliogabalus wel zo door- en doorslecht was als vele antieke bronnen ons willen doen geloven. Ik behandel Heliogabalus in het algemeen, en daarnaast de kijk op hem via kunst en literatuur. Het werk van Couperus speelt hierin een belangrijke rol.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/920162/2008/03/11/tweede-m-v.dhtml,

Door en door tolerant: door en door is een woordgroep die dienst doet als een bepaling bij tolerant. Daarom moet door en door niet aan tolerant vast worden geschreven. In het woordenboek kun je wel vinden door- en doorslecht, maar dat is omdat het woord doorslecht bestaat. 'Doortolerant' bestaat niet.

http://grootdictee.ntr.nl/page/dicteetekst?jaar=2010,

'Ayoub El M. is niet door- en doorslecht'. Ayoub el M., die ervan wordt verdacht meerdere overvallen te hebben gepleegd in Breda, wordt in de lokale media afgeschilderd als crimineel. Toch spreekt niet iedereen slecht over hem.

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-03-03/ayoub-el-m-niet-door-en-doorslecht,

We waren nog maar een paar weken verder of ik was al murw geslagen door zijn leugens, zijn voortdurend controleren van mijn doen en laten, zijn nachtelijke bezoekjes. Omdat ik toen nog niet kon geloven dat iemand zo door- en doorslecht kon zijn, dacht ik dat het aan mij lag. Als hij lachend opmerkte dat het hem opwond als ik huilde, dan dacht ik dat hij dat niet meende (maar dat deed hij dus wel).

http://zaplog.nl/zaplog/article/psychopathologie_van_de_psychopaat_analyse_van_ook_vrouwen,